Hoe word je zichtbaar tussen al die andere ondernemers in hetzelfde vakgebied als jij?

Door naar buiten toe een sterke identiteit te creëren, wordt je beter herkenbaar en kunnen potentiële opdrachtgevers een betere keuze maken. Denk daarom goed na over de uitstraling van jouw bedrijf.

Hier een aantal tips waar je op moet letten bij de uitstraling naar buiten toe.

Hand met telefoon waarop logo te zien is

Tip 1: Doelgroep

Weet wie je doelgroep is! Het logo is jouw gezicht naar de buitenwereld, daarom is het heel belangrijk om te weten wie jouw klanten zijn en wat jouw klanten aanspreekt. Iemand van 50 vindt andere dingen mooi en belangrijk dan iemand van 20.

Tip 2: MindMap

Maak een mindmap. Schrijf zoveel mogelijk woorden op die je vindt passen bij jouw bedrijf. Wat wil je uitstralen, welke mensen wil je gaan bedienen, zakelijk of particulier. Een gratis online tool die je hiervoor kunt gebruiken is: www.mindmup.com

Tip 3: Moodboard

Maak een moodboard. Kijk in boeken, bladen en op het internet welke logo’s je aanspreekt. Verzamel ze bijvoorbeeld op Pinterest of print ze uit en plak ze op een A3tje. Zo krijg je een beeld van hoe jouw logo eruit moet komen te zien.

Tip 4: kleurgebruik

Bedenk een passende kleur. Als je zelf aan de slag gaat om een logo te ontwerpen, besef dan dat het logo een onderdeel is van de huisstijl. Het logo en de kleuren van het logo komen dus terug in alle grafische uitingen van je bedrijf zoals bijvoorbeeld: het briefpapier, de facturen, het visitekaartje, maar ook de website. Gebruik daarom niet teveel verschillende kleuren. Twee kleuren is meer dan genoeg! De kleur zegt ook iets over de opdrachtgever die je wilt aantrekken. Wil je een zakelijke betrouwbare uitstraling? Dan past blauw goed bij het logo. Wil je een wat informelere uitstraling? Dan ben je vrijer in je kleurgebruik.

Tip 5: concept

Als je alles bij elkaar verzameld hebt, begin dan met schetsen. Je hoeft niet mooi te kunnen tekenen, maar zet je verzamelde gegevens om in een passend beeld en gebruik het moodboard, mindmap en gekozen kleuren om voorbeeld schetsjes te maken voor een mogelijk logo.

Tip 6: Lettertype

Er zijn heel erg veel lettertypen beschikbaar. Je hebt een paar handige sites waar je veel fonts kan vinden. Heb je bijvoorbeeld bij een ander logo een mooi lettertype gezien en wil je weten welk font daarvoor gebruikt is, dan kun je ,door een plaatje van dit lettertype te uploaden, zien welk lettertype gebruikt is. De website kijkt voor je welk font is gebruikt en als het font niet herkend wordt, doet het een suggestie voor een ander lettertype (zie: //www.myfonts.com/WhatTheFont/). Een site waar je lettertypes kunt kopen is: //www.fontshop.com/. Als je voor een mooi lettertype hebt gekozen, pas het dan toe in het logo. Kijk ook naar de ruimte tussen de letters en de woorden. Staan alles goed in verhouding. Maak verschillende versies, waarbij je de tussenruimte iets veranderd om te zien wat het beste werkt.

Tip 7: grafische elementen

Een logo kan bestaan uit alleen lettertype, maar je kunt er ook voor kiezen om een grafisch beeldelement toe te voegen. Als je een illustratie of ander beeldmerk toevoegt, let er dan op dat het logo niet te druk wordt. Het is een logo geen illustratie! Ook hier is het belangrijk om het grafische beeldelement in samenhang te plaatsen met het lettertype, kijk dus ook hier naar de witruimte tussen alle elementen van het logo.

Tip 8: Leg je ontwerp 2 dagen weg

Als alle elementen zijn toegevoegd en het logo is af, leg het logo een tijdje weg waar je het ook niet kan zien. Slaap er een paar nachten over en haal het dan weer tevoorschijn. Spreek het jouw doelgroep aan en is het werkelijk zo krachtig als je had gehoopt? Maakt het logo duidelijk waar jouw bedrijf voor staat? Loop bovenstaande tips door om te zien of jouw logo aan alle voorwaarden voldoet.

Tip 9 Voer het door

Nu het logo af is, gebruik het voor alle online en offline elementen. Zet het logo op jouw website, gebruik het op jouw visitekaartje, zet het in jouw informatiefolders, plaats het op LinkedIn etcetera…

Tip 10 Kondig je nieuwe logo aan

Het lanceren van jouw nieuwe bedrijfsidentiteit is iets wat gevierd mag worden, kondig daarom je nieuwe logo aan op alle platformen waar je zakelijk gebruik van maakt en maak jezelf meteen zichtbaar!